上海夜生活CFW

Black House / Bakers Architecten

first_img Year:  Photographs Houses The Netherlands Architects: Bakers Architecten Area Area of this architecture project CopyAbout this officeBakers ArchitectenOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesUtrechtHousingThe NetherlandsPublished on September 12, 2010Cite: “Black House / Bakers Architecten” 12 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausStonesCosentinoDekton Surfaces – Cap Ferrat BuildingStonesNeolithSintered Stone – Strata Argentum – Classtone CollectionAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®CeramicsTerrealCustom Shape Terracotta CladdingSeatingInterstuhlPillows – HUBPartitionsBuzzispacePrivacy Booth – BuzziRingMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Maarten Noordijk, Frank StahlText description provided by the architects. In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site in the midst of historical buildings is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium. Save this picture!© Maarten NoordijkLange Nieuwstraat begins at Domplein and runs via a gentle curve to the Centraal Museum. The site lies at the mid-point of the curve from where there is an overview of the entire street. This unique vantage point is fully exploited with a large bay window. Save this picture!© Frank StahlAn internal courtyard has been created by placing the black volume parallel to the Lange Nieuwstraat. This volume also contains the various means of access for the complex as a whole. The semi-underground car park is reached via a car parking lift, while a communal staircase leads to the walkways along which the apartments are situated. The wide walkways also serve as outdoor space for the dwellings. Save this picture!© Maarten NoordijkHet Zwarte Huis was constructed using 55-centimetre-long ‘Kolumba’ bricks. The apartments facing Vrouwjuttenstraat have a white rendered facade. The party walls on this side form a cantilever on Vrouwenjuttenstraat, thereby relieving the podium facade of any structural function and allowing it to be entirely of glass.Project gallerySee allShow lessEncants Market / JDS ArchitectsArticlesPride’s Rest / Lindsay Brown StudioArticles Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/77061/black-house-bakers-architecten Clipboard 2010 Black House / Bakers ArchitectenSave this projectSaveBlack House / Bakers Architecten Save this picture!© Maarten Noordijk+ 25 Share Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/77061/black-house-bakers-architecten Clipboard “COPY” Black House / Bakers Architecten CopyHouses•Utrecht, The Netherlands “COPY” Area:  1100 m² Year Completion year of this architecture project ArchDailylast_img read more